UPB gazdă pentru Conferința Aniversară – 30 years of Independence of the Republic of Kazakhstan

UPB gazdă pentru Conferința Aniversară – 30 years of Independence of the Republic of Kazakhstan

2021 – An aniversar pentru Republica Kazahstan.

30 ani de la declararea independenței

Masă rotundă pentru marcarea a trei decenii de la declararea independenței organizată la

Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti

Gazdele evenimentului au fost domnul Mihnea COSTOIU – rectorul Universității POLITEHNICA din București alături de Excelența Sa Domnul Nurbakh Rustemov – Ambasador Extraordinar și Plenipotențial al Republicii Kazakhstan în România.

„Îi mulțumesc E.S. dl Nurbakh Rustemov, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Kazakhstan în România, pentru că a ales Universitatea POLITEHNICA din București (UPB) pentru găzduirea celebrării celor trei decenii de pace și independență dedicate poporului kazah. Consider că organizarea acestui eveniment în mijlocul comunității noastre este o onoare și un simbol al încrederii pe care domnia sa o are în parteneriatul cu UPB. Chiar și în contextul restrictiv al pandemiei, colaborările cu misiunile diplomatice reprezintă în continuare o constantă majoră în deschiderea noastră la cooperare internațională.” a declarat rectorul UPB – Mihnea COSTOIU.

În deschiderea evenimentului, Excelența Sa domnul ambasador Nurbakh Rustemov a subliniat importanța acestei date simbolice pentru întregul popor kazah, notând rolul cheie al primului președinte al ţării, Elbasy Nursultan Nazarbayev, în construirea unui stat modern.

Cu acest prilej s-a semnat Acordul de colaborare UPB Excellence Scholarship, prin care ne propunem să oferim burse tinerilor kazahi cu rezultate excelente.

Republica Kazahstan și-a declarat independența la 16 decembrie 1991. În vederea marcării a 30 ani de la transformarea acestei țări într-un stat independent, încă din octombrie 2019 s-a constituit o Comisie sub coordonarea Ministerului Informațiilor și Dezvoltării Sociale, însărcinată cu organizarea de evenimente și manifestări pentru ca 2021 să devină un an aniversar.

În acest context, la 25 februarie 2021, Ambasada Republicii Kazahstan în România a organizat, la Universitatea POLITEHNICA din București, o masă rotundă în format online dedicată aniversarii a 30 ani de la declararea independenței acestei țări.

Printre invitații la eveniment s-au numărat prof. dr. Emil Constantinescu, fost președinte al României, membri ai Parlamentului României, conducerii Consiliului Legislativ, Ministerului Afacerilor Externe, reprezentanți ai cercurilor științifice, precum și experți ai comunității de afaceri și mass-media. Din partea Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), singura reprezentantă a sistemului cameral la eveniment, au participat Iuliu Stocklosa, vicepreședinte, și Mircea Toader, consilier al președintelui pentru relații internaționale.

De asemenea, a vorbit despre inițiativele actualului președinte, Kassym-Jomart Tokayev, de a implementa reforme politice cuprinzătoare în  Kazakhstan.

Participanții la masa rotundă au transmis felicitări domnului ambasador Nurbakh Rustemov și poporului kazah cu prilejul aniversarii independenței de stat a Republicii, urându-le succes și prosperitate.

GALERIE FOTO